loading...

شاهکار معماری ایران

اگر کسی در زندگی احساس پوچی کند می تواند آن را به گردن سبک معماری بیاندازد...  در برنامه راز که حدود یکسال پیش از شبکه 4 سیما پخش شد موضوع معماری و شهرسازی و سبک زندگی اسلامی مورد بررسی قرار گرف

اگر کسی در زندگی احساس پوچی کند می تواند آن را به گردن سبک معماری بیاندازد...

 در برنامه راز که حدود یکسال پیش از شبکه 4 سیما پخش شد موضوع معماری و شهرسازی و سبک زندگی اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.

مهمان این برنامه دکتر امیر محمد خانی رئیس دانشکده معماری دانشگاه سوره بود.

در ابتدای برنامه طالب زاده مجری برنامه گفت : چرا به موضوع معماری با توجه به تعدد معماران و کارشناسان شهرسازی پرداخت نشده است وچرا اینقدر معماری در کشور اشفته است .
دکتر امیر خانی پاسخ داد دلیل اجحاف و بی توجهی به معماری را باید قبل از انقلاب جستجو کنیم که یک معماری غرب زده وارد ایران شد و بی ارتباط با موضوع کشف حجاب نبود! سیاست این بود که حجاب ظاهری افراد از همه طرف مورد هجمه قرار گیرد و سعی شود معماری ایرانی به عنوان یکی از ابزار قدرتمند تمدنی از ملت ایران گرفته شود سیاست این بود که ضعیف باشیم وهر عنصری که می توانست مارا در فرهنگ و تمدن خودمان به عنوان یک نقطه قوت یاری کند از ما گرفته شود.

امیر خانی افزود : این جریان یک جریان تاریخی در یکصد سال اخیر است و قصد بر این بوده که تمدن ایران دچار آسیب شود این در حالی است که ما با معماری خود با دنیا در ارتباط بودیم و گفتگو می کردیم و فکر خود را صادر می کردیم و تاثیر گذاری جدی بر منطقه داشتیم این ابزار قدرت قرار شده بود که روز از دست ایرانی ها گرفته شود.

مجری سپس پرسید چرا جامعه معماران در برابر این سیاست تحمیلی سکوت کرد و آن را تحمل کرده است و اساسا چرا شما معماران شهرداران شهرها نیستید .
میهمان برنامه پاسخ داد جریان هایی در درون معماری کشور ما وجود دارد و یک سری جریانها دربیرون که برآیند حرکت این 2 جریان اتفاقی است که شما بخشی از آن را در شهرها می بینید .

امیرخانی ادامه داد اساسا سوال اینجاست که چرا هم قبل و هم بعد از انقلاب هیچگاه هنر معماری به رسمیت شناخته نشد چرا که در هیچکدام از نهادهای رسمی کشور چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب مسئله هنر معماری سانسور شده و چرا ما در وزارت ارشاد به جایی برای هنر معماری تعریف نشده است .

 

 

وی اضافه کرد : باید بپذیریم که معماری ارتباط نزدیک با ایدئولوژی مردم دارد و معمار پیرو تفکرات وباورهای مردم بوده است ولی در چند دهه اخیر شاهدیم که معماری هیچ نگاهی به ایدئولوژی مردم ندارد و آن جاهایی که باید حضور داشته باشد و تمدن سازی کند حذف می شود.

 امیر خانی همچنین گفت : باز خورد این رویکرد خود را در زندگی تک تک مردم نشان داده است؛ چون تعریف واقعی معماری ساختمان سازی نیست بلکه معماری در حقیقت طراحی زندگی انسان است و شاید بتوان ادعا کرد که معماری می تواند سرنوشت زندگی افراد را تغییر دهد، از طریق طراحی ساختمان هایی که در آن زندگی می کنند انسان شهرها را می سازد و شهرها انسان را می سازند.

 وی در پاسخ به این سوال که چرا زندگی در معماری قدیم لذت بخش است و انسان در آن احساس آرامش و آسودگی می کند گفت : معماری ما در گذشته جایی میان زمین و آسمان شکل می گرفته و در افق شکل می گرفته و معمار با کار معماری در واقع نیایش می کرده و ما در نیایش گاه معماران زندگی می کردیم .

 امیرخانی اظهار داشت : معنویت در معماری ایران در همه اندام های شهر نمایان بوده است مثلا در باغ ، بازار، خانه به نوعی احساس آرامش و آسودگی کردیم و معنویت را فقط در مسجد جستجو نمی کردیم لذا میتوان نتیجه گیری کرد که سبک زندگی مردم در گذشته خود بخود تغییر می کرد و با معنویت عجین می شده است و درحوزه اجتماعی این سبک زندگی تمدن ایرانی راساخته است .

 امیرخانی با اشاره به فرازهایی از سخنرانی مقام معظم رهبری در سال 1375 درباره معماری که در آن از سبک معماری در شرایط حاضر انتقاد کرده بودند گفت : به اعتقاد من اگر کسی در زندگی احساس پوچی کند می تواند آن را به گردن سبک معماری بیاندازد اگر معنویت فراموش می شود آن را باید در سبک معماری جستجو کرد .

میهمان این برنامه در پاسخ گفت : ما در نظام اسلامی که شریعت شیعه برآن حاکم است نباید در برابر این گونه مسائل سکوت کنیم .

 وی تاکید کرد : اگر درا ین چند سال جوایزی که در مسابقات معماری به افراد اهدا شده و آثاری که برتر شناخته شده اند ثابت می شود یک جریان کاملا آگاه در قسمت های مختلف می خواهد رفتار معماری ما را به سمت خاصی حرکت دهد .

 امیرخانی با اشاره به جریانهایی در خارج از کشور و دستهای پنهان برای جهت دهی به سبک معماری ایران گفت : به جز اینها باید بررسی کنیم که در دانشگاه های ما چند نوع معماری آموزش داده می شود .

 وی گفت: به جز این یک جریان خزنده و گستاخ با پول نظام فضاهای شهر را آن گونه می سازد که در شهر مشاهده می کنیم که هیچ گونه نسبتی باهویت های اسلامی ایرانی ندارد واین گونه معماری در مسابقات برنده میشودند و جایزه می گیرند .

 وی افزود : سوال های زیادی درباره مروجین این گونه سبک معماری مطرح است که می خواهند سبک معماری اسلامی ایران را به موزه ببرد .

 امیر خانی اظهار داشت باید بررسی کنیم که هیئت داوران این گونه مسابقات چه افرادی هستند و شرکت های مشاور که در مناقضات برای ساخت این بناها شرکت می کنند چه شرکت هایی هستند .

 وی تاکید کرد : داریم باپول و سرمایه ایرانی و نیروهای متخصص ایرانی بنایی را می سازیم که نقض خودمان است و این عدم اگاهی ماقابل گذشت نیست چرا در مجلات معماری ما بحث معماری مغرب زمین درشت نمایی می شود و در فضاهای علمی و آکادمیک ما سبک معماری غربی تزریق می شود . (ادامه دارد)


 مسجد ولی عصر (عج) تهران به جرم آنکه در مقابل تئاتر شهر قد برافراشته است به پای آن ذبح می شود و به این صورت طراحی می گردد

 مسجد ولی عصر (عج) تهران - مسجدی بی هویت که پای معماری مدرن ذبح شد...

E.Zend بازدید : 544 پنجشنبه 12 آذر 1394 زمان : نظرات (0)
مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
این سایت در سال 1393 با هدف پیشبرد آموزش و بالا بردن سطح آگاهی و توان علمی دوستان در زمینه معماری راه اندازی گردیده. امیدواریم بتوانیم گامی کوچک اما موثر برای دانشجویان و اساتید محترم برداریم.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • موضوعات
    آمار سایت
  • کل مطالب : 926
  • کل نظرات : 15
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 74
  • آی پی امروز : 136
  • آی پی دیروز : 456
  • بازدید امروز : 240
  • باردید دیروز : 859
  • گوگل امروز : 15
  • گوگل دیروز : 76
  • بازدید هفته : 4,777
  • بازدید ماه : 240
  • بازدید سال : 156,514
  • بازدید کلی : 1,480,851